Santiago tafel - De Via Podiensis langs met Conques & Rocamadour: uniek!

Datum en tijd: Maandag 17 januari 2022 - 00:00 uur
Locatie: Plein
Titel: Santiago tafel - De Via Podiensis langs met Conques & Rocamadour: uniek!
Georganiseerd door: Santiago Tafel
Spreker(s): Alexander Jacob F.Heydendael
 
Programma: Nader aan te passen, Barzaal
Nader aan te passen, Koepelzaal

Voor alle Witteleden en introducé(e)’s

 

       “Il faut croire pour comprendre et comprendre pour croire (Augustinus)”

…in de afgelegen gesloten vallei van Conques dampen de nevels rond de gekleurde bomen-kruinen in flarden uiteen, terwijl binnen in de gigantische Romaanse abdij uit de twaalfde eeuw zes Norbertijnen hun zuiver gregoriaanse klanken laten galmen…

 

…vervolgens rijdt het groene busje ons behendig door afwisselende landschappen van kalksteen of rode zandsteen, begroeid door een bomenpracht vol herfstkleuren vanuit een “indian summer”-palet: bruin, geel en vaalrood…geschakeerd door groene vlakten, doorkliefd met lage gestapelde stenen muurtjes. Daar grazen en herkauwen op 1400m. hoogte de vaalbruine koeien met hun zwart omrande ogen en indrukwekkende horens van de typische veeslag uit de streek: de kale, gure en uitgestrekte hoogvlakten van Aubrac…overigens het lekkerste vlees van “la douce France...”

 

…enkele dagen later staren wij met vochtige ogen verbaasd naar twee lichtblauwe luchtballonnen, die vanuit de vallei van Rocamadour langzaam omhoog komen drijven…

Deze onvergetelijke indrukken inhaleert een groep - mét Camino-ervaring als wandelaar of fietser - dankzij de Werkgroep Geschiedenis & Cultuur van het Nederlands Genootschap van St. Jacob. 

 

Als rode draad door onze tocht passeren wij opmerkelijke pleisterplaatsen aan de Via Podiensis, die start in Le Puy-en-Velay. Speciale aandacht gaat uit naar de Romaanse pelgrimskerken van Toulouse met de relieken van Saturnis (St. Sernin) en de uit Agen gestolen relieken van St. Foy in Conques.

 

Evenals de overal aanwezige beeltenissen van St. Jacques…

Maar toppunt vormt ontegenzeggelijk ons verblijf in de Auberge van de gigantische Romaanse Abdij met ongekende timpaan in het geïsoleerde, tussen de bergen weggedoken Conques. We beleven de Lauden, HMis en Vespers, samen met de jonge Norbertijnen. Wandelen ’s avonds hoog door de indrukwekkende gewelven langs de ballustraden en kapitelen om monnik Jean-Daniel’s galmende orgelspel te beluisteren en dan weer overdadig en vol dramatiek belicht om vervolgens weer te worden gedempt…bezoeken het pittoreske Museum met het aparte met edelstenen en diamanten versierde beeld van St Foy…zwerven door deze markante streek en genieten van heerlijke wijntjes op de gezellige terrasjes…

“l’idéal du sage c’est une oreille qui écoute…(Sir. 3, 29)

 

Programma:
Aanvang borrel:          nader aan te passen, Barzaal
Aanvang lezing:          nader aan te passen, Koepelzaal

Na de lezing is de mogelijkheid om gezamenlijk te dineren in de OCZ.