Ulysses (100 jaar)

Datum en tijd: Woensdag 18 mei 2022 - 17:30 uur
Locatie: Plein - Leeszaal
Titel: Ulysses (100 jaar)
Georganiseerd door: Littéraire Tafel
Spreker(s): Dr. W. Tigges
 
Programma: 17:30 uur | Inloop en drankje in Leeszaal
18:00 uur | Lezing in de Leeszaal

Over de spreker

Wim Tigges, kenner van de Engelse literatuur en (gast)docent en onderzoeker Moderne Letterkunde aan de Universiteit Leiden, is onder meer gespecialiseerd in de esthetiek van de laat-19e-eeuwse roman. Schreef o.a. An anatomy of literary nonsense (1988) en Hartstocht achter de horren: Haagse romans rond 1900 (2019).

 

Over de lezing

Ulysses is een in 1922 uitgegeven roman van James Joyce. Over het algemeen wordt Ulysses, samen met het eveneens in 1922 verschenen gedicht The Waste Land van T.S. Eliot, gezien als de belangrijkste exponent van de modernistische literatuur.

Door zijn vaak gevoelige en confronterende thematiek was Ulysses lange tijd het onderwerp van controverse, met name het feit dat Joyce herhaaldelijk expliciet aan seks refereert werd hem niet in dank afgenomen. Dit resulteerde dan ook in een langdurig verbod op het boek in onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Beweerd wordt dat Ulysses, na de Bijbel en de Odyssee van Homerus, het meest bestudeerde boek is in de literatuurwetenschap. Nog steeds zijn wetenschappers verdeeld over de vraag of Ulysses een overschat stuk egotripperij of een absoluut meesterwerk is.

 

Aanmelden

Voor het bijwonen van de lezing kunt u zich opgeven door een e-mail te sturen aan voorzitter Eva Huineman Lindt evadvo@xs4all.nl 

Uiterste aanmelddatum voor de lezing is 16 mei 2022.