Historische tafel - DE INTERNATIONALE POSITIE VAN CHINA SINDS 1842 - Door: Dr. F.P. van der Putten

Datum en tijd: Maandag 10 oktober 2022 - 17:00 uur
Locatie: Plein
Titel: Historische tafel - DE INTERNATIONALE POSITIE VAN CHINA SINDS 1842 - Door: Dr. F.P. van der Putten
Georganiseerd door: bezoekers
Spreker(s): Dr. F.P. van der Putten
 

Frans-Paul van der Putten studeerde geschiedenis in Leiden en promoveerde in 2001 op een studie naar Nederlandse bedrijven in China in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Sinds 2007 werkt hij bij Instituut Clingendael waar hij China-coördinator is. Hij is de auteur van De Wederopstanding van China: Van prooi tot wereldmacht (Prometheus 2020).

 

Hij koos als titel voor zijn lezing: DE INTERNATIONALE POSITIE VAN CHINA SINDS 1842

 

Hoe ontwikkelde China’s rol op het wereldtoneel zich van het eind van de Opiumoorlog in 1842 tot nu? De groeiende economische en politieke invloed van China betekent een terugkeer van het land als grootste economie ter wereld. Maar tegelijkertijd is de rol van China in de moderne wereld fundamenteel anders dan ooit tevoren. Wat begon als een reactie op Europa’s koloniale invloed is geleidelijk veranderd in een streven van China om een leidende rol te spelen in de wereld. China is steeds beter in staat de wereldorde te vormen, maar wordt zelf ook gevormd door de wereldorde.