Lezing van Dacia Maraini over Pier Paolo Pasolini

Datum en tijd: Maandag 28 november 2022 - 19:00 uur
Locatie: Plein
Titel: Lezing van Dacia Maraini over Pier Paolo Pasolini
Georganiseerd door: Italiƫ Tafel
Spreker(s): Dacia Maraini
 
Programma: 18:30 | Borrel in de bar
19:00 | Start Lezing in de Grote zaal

Met veel genoegen nodig ik u namens het bestuur van de Italië tafel uit voor de bijeenkomst van onze tafel op maandag 28 november a.s. om 18.30u. We drinken eerst een borrel aan de bar, waarna we stipt om 19.00u in de Grote Zaal starten met het programma. We zijn zeer verheugd dat wij een bijzondere Italiaanse vrouw, schrijver Dacia Maraini, mogen ontvangen. Zij zal ons in het Engels vertellen over haar leven, passie en werk. Aanmelden voor de lezing kan hier.

 

Dacia Maraini over Pier Paolo Pasolini

 

Dacia Maraini  ( 13 november 1936) is de Grande Dame van de Italiaanse literatuur. Als kind  van twee verhuisde zij met haar ouders naar Japan om het fascisme te ontvluchten. Samen met haar ouders kwam zij in 1943 zij terecht in een concentratiekamp in Nagoya vanwege de weigering de Republiek van Salò van Mussolini te erkennen. Zij publiceerde haar eerste boek in 1963, het begin van een uitgebreid oeuvre dat romans, toneelstukken en dichtbundels bevat. Haar werk is onderscheiden met talloze prijzen. Leidend thema in haar werk is de positie van vrouwen. In 2013  verscheen de biografische documentaire “I was born travelling”, die het verhaal vertelt van haar leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en de reizen die ze rond de wereld maakte met Alberto Moravia , haar partner gedurende vele jaren, Pier Paolo Pasolini en Maria Callas. Naar aanleiding van de viering van de 100ste geboortedag van Pier Paolo Pasolini (1922) en haar dit jaar uitgekomen  boek “Caro Pier Paolo” is zij in Nederland. In dit boek vertelt Maraini van de artistieke en cinematografische ervaringen, de ideeën en reizen met Alberto Moravia  en Maria Callas. Het onderwerp van haar voordracht ligt in het verlengde van dit boek.