S.P.Q.R. Tafel: 'Vinum Romanum'

Datum en tijd: Donderdag 30 maart 2023 - 18:30 uur
Locatie: Plein - Groene zaal
Titel: S.P.Q.R. Tafel: 'Vinum Romanum'
Georganiseerd door: bezoekers
 
Programma: 18.00 uur Ontvangst en drankje in de Barzaal
18.30 uur Lezing in de Groene zaal
19.30 uur Diner in de Groene zaal

S.P.Q.R. Tafel

Voor de Witte leden en introducé(e)s

Donderdag 30 maart, 18.30 uur

Vinum Romanum

 

Spreker: drs. Bart van Polen

 

Het nuttigen van alcohol is een alomtegenwoordig sociaal fenomeen in het hart van veel samenlevingen. Het oude Rome vormde hierop geen uitzondering.

Voor de senatoriale elite waren wijn en landbouw een beproefde en 'respectabele' manier om rijkdom te laten groeien en het kapitaal te consolideren.

 In de 2e eeuw voor Chr. schreef Cato de Oudere De Agricultura, waarin hij elite-landeigenaren instrueerde hoe ze hun landgoederen moesten vestigen. 

Ook schrijvers als Varro, Plinius en Columella richten zich allemaal op de productie van druiven en het beheer van wijngaarden. Daarnaast zijn ook de morele aspecten van het nuttigen van wijn uitvoerig beschreven.

In de lezing komen we via de wijngaarden, het proces van wijn maken, opslag en transport uit bij de verschillende wijze van consumptie en hoe daar over werd gedacht.

 

 

 U bent van harte welkom bij deze interessante lezing

 

Programma:

Vanaf 18.00 uur Ontvangst en drankje in de barzaal.

 

18.30-19.30 uur: Lezing: in de ‘Groene Zaal’

Na de lezing is er de mogelijkheid om gezamenlijk met de spreker en de leden van de S.P.Q.R. Tafel te dineren.

 

19.30 uur: Diner ‘Groene Zaal’                     

 

Aanmelden kan via de agendavermelding op de Digitale Sociëteit. Hier komt u door naar https://mijn.societeitdewitte.nl/  te gaan en hier kunt u inloggen’. Mocht u de inloggegevens onverhoopt niet meer in uw bezit hebben dan kunt u deze aanvragen op webbeheer@societeitdewitte.nl . U zult dan, normaliter, binnen een paar uur de gegevens ontvangen op weekdagen. In het weekend kan dit iets langer duren.