Historische tafel: 'De Poolse militaire bijdragen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Europa en Nederland.'

Datum en tijd: Maandag 8 mei 2023 - 18:00 uur
Locatie: Plein - Leeszaal
Titel: Historische tafel: 'De Poolse militaire bijdragen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Europa en Nederland.'
Georganiseerd door: Historische Tafel
Spreker(s): De heer J. Saryusz Makowski
 
Programma: 17.00 uur Borrel
18.00 uur Lezing

De heer J. Saryusz Makowski

 

Na militaire dienst(Cavalerie) vertrokken in 1967 naar Brazilië ( Salvador/Bahia), voor twee jaar. Daarna voor een periode van 23 jaar woonachtig in Brussel. Altijd werkzaam voor internationale bedrijven in de verkoop- export- communicatie.

Hij koos als titel voor de lezing: De Poolse militaire bijdragen, tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Europa en Nederland.

 

Als in Polen op 1 september 1939 de oorlog uitbreekt arriveert mijn vader in Nederland, als Pools diplomaat. Probeert in april 1941 als “Poolse Engelandvaarder”, Poolse Legereenheden in Schotland te bereiken. De kanopoging vanaf het strand Katwijk mislukt. Eind 1944 komt hij toch in Schotland. Is actief als Pools Verbindingsofficier, onder “Brits Commando”. Terugkeer naar Polen is onmogelijk: vanwege het communisme! Deze gebeurtenissen hebben mij aangespoord, om over bovengenoemd onderwerp onderzoek te doen. Gesteund door de reactie van het “Nationaal Comité 4en5 mei”: De geschiedenis over Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog is in Nederland onderbelicht! Geef regelmatig mijn presentatie op scholen en Instituten/Organisaties.