Spreker Vlaamse Tafel 11 feb. gewijzigd

10 februari 2015 - 15:10 uur

Door onverwachte verhindering van de spreker van morgenavond, Professor Holslag, bieden we u een alternatief programma met een topspreker eveneens uit Vlaanderen:

 

Edward De Maesschalck                                             

 

DE GRAVEN VAN VLAANDEREN (861-1384)

Boudewijn de IJzeren ontvoerde in 861 een koningsdochter, Judith, en werd zo de eerste graaf van het drassige Vlaanderen aan de Noordzee. Het zou meer dan 500 jaar duren vooraleer het graafschap overging in Bourgondische handen. In die lange periode ontwikkelde Vlaanderen zich tot een van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van West-Europa, overdekt met een netwerk van kloosters, jaarmarkten en steden, waar handel en nijverheid hoge toppen scheerden en Brugge uitgroeide tot de grootste handelsstad ten noorden van de Alpen.

 

In sneltreinvaart maken we kennis met alle grote gebeurtenissen uit die periode: de instorting van het Karolingische Rijk, de invallen van de Noormannen, de dreiging van het Duitse en het Normandische Rijk, de verovering van Engeland door Willem de veroveraar, de kruistochten, de onstuitbare opgang van Frankrijk en de botsing met het nagenoeg autonome Vlaanderen. Het was een tijd van niets ontziende ambitie, emotie en geweld, waarbij graven werden vermoord en gravinnen moesten vechten als leeuwinnen, maar na alle veldslagen en bloedbaden zou het toch allemaal goed aflopen.  

 

Edward De Maesschalck (°Leuven, 1946) is doctor in de geschiedenis (Leuven, 1977) en auteur van historische boeken. Hij was aanvankelijk assistent aan de universiteit van Leuven, en werkte van 1979 tot 2010 bij de Vlaamse Radio en Televisie, eerst als programmamaker en interviewer (o.m. voor Ten huize van), later als programma-adviseur bij Canvas. In 2008 verscheen van zijn hand het prestigieuze boek “De Bourgondische vorsten”, dat in 2012 wordt opgevolgd door “De graven van Vlaanderen”. De Maesschalck is tevens voorzitter van de afgestudeerde historici van Leuven.

 

Voor de goede orde blijven alle afspraken rondom borrel en diner gehandhaafd. De borrel start om 18:00 uur waarna de voordracht omstreeks 18.30u in de Koepelzaal, het diner vindt plaats in de Leeszaal. Wij verwelkomen aangemelde leden graag op 11 februari.