De Oude Conversatiezaal, gelegen op de Bel-etage, is hét hart van de Sociëteit. De zaal is uitgevoerd in een negentiende eeuwse Neo-Lodewijk-XIV-stijl met motieven uit de zeventiende eeuwse Barok. Nagenoeg onveranderd in meer dan 140 jaar is de zaal, bij de renovatie in 2005, wel weer in originele kleurstelling teruggebracht. De zaal is, van maandag tot en met vrijdag, alleen toegankelijk voor Witteleden, die in deze zaal met andere leden en/of introducé(e)s voor een kopje koffie, lunch, borrel of het diner samenkomen. Een seizoensgerelateerde lunchkaart en een tweewekelijks wisselende dinerkaart dragen ertoe bij dat de leden op ieder moment van de dag van een gevarieerd culinair assortiment kunnen genieten. Dit aanbod gecombineerd met een excellente service maken een verblijf binnen de sociëteit telkenmale tot een bijzonder aangename ervaring. De Oude Conversatiezaal is, in combinatie met de Gaanderij en de Barzaal, tevens de ruimte waar de sociëteitsevenementen plaatsvinden. In het weekend bestaat de mogelijkheid de ruimte exclusief te reserveren. Hiervoor is echter wel toestemming van het College van Bestuur vereist.
Gaanderij
Bij binnenkomst van het ledengedeelte betreedt u de Gaanderij welke de Oude Conversatiezaal en de Barzaal verbindt. De Gaanderij is multifunctioneel en wordt veelal gebruikt als ontmoetingsplek alvorens elders in het gebouw een evenement te gaan bijwonen. In de Gaanderij bevindt zich ook de lezenaar waarop alle aankondigingen betreffende de tafel- en sociëteitsevenementen Tijdens gala's en diner dansants is dezelfde ruimte door de parketvloer een voortreffelijke dansvloer.
Barzaal
De Barzaal grenst aan de Gaanderij en de Oude Conversatiezaal en heeft tot de tweede helft van de vorige eeuw dienst gedaan als Biljartruimte. Deze zaal, die in Italiaanse Neo-Renaissance stijl is uitgevoerd, toont een karakteristiek cassetteplafond dat bestaat uit twaalf cassettes met geschilderd medaillon. Evenals in de Oude Conversatiezaal zijn de haarden spiegelbeeldig uitgevoerd met aan weerszijden zeer fraaie dubbele deuren.
De zaal heeft in de loop der jaren een andere bestemming gekregen en is nu volledig ingericht als Barzaal. De grote bar, die evenwijdig aan de Doelenstraat loopt, biedt een zeer grote selectie aan aperitieven en digestieven. Met diverse soorten whisky, jenever en cognac is er voor eenieder een passend drankje te vinden. Vandaar dat het in de bar vóór én na het diner een gezellige drukte is.
Het Restaurant, gelegen op de Bel-etage achter de Oude Conversatiezaal, is in een zakelijke Neo-Lodewijk-XIII-stijl uitgevoerd. Net zoals in de Commissarissenkamer ligt in deze ruimte veel nadruk op de schoorsteenmantel met pendule en het bijzondere medaillon uit 1872 in het plafond. Het Restaurant is in 2008 grondig gerenoveerd en volledig in 'oude ere' hersteld. Behalve het meubilair is het restaurant niet veranderd sinds 1918.
De voormalige Kleine Conversatiezaal doet sinds 1976 dienst als à la Carte restaurant en is, van maandag tot en met vrijdag, alleen beschikbaar voor alle Witteleden en zijn/haar introducé(e)s. Het Pleinrestaurant is, in tegenstelling tot de Oude Conversatiezaal, uitermate geschikt voor kleinere gezelschappen (t/m 12 personen) om uitgebreid te lunchen of dineren. De voortreffelijke, klassieke, Franse kookstijl gepaard met de daarbijbehorende hoogstaande, traditionele service zorgen ervoor dat een verblijf in het Pleinrestaurant een aanmerkelijke toegevoegde waarde is voor de leden voor zowel privé- als zakelijke doeleinden. Naast voortreffelijke spijzen wordt er, in het bijzonder door de Wijncommissie, veel aandacht besteed aan een nauwkeurige selectie van een groot, variërend en passend wijnassortiment. Indien u deze speciale belevenis zou willen ervaren, raden wij u aan vroegtijdig een tafel te reserveren.
De Bibliotheek van de Nieuwe of Littéraire Sociëteit kent een lange geschiedenis. Een leeszaal en bibliotheek waren in de negentiende eeuw voor grote sociëteiten een vanzelfsprekende zaak. Vanaf
het prille begin beschikte De Witte over een rijk voorziene leestafel met dag-, week- en maandbladen uit binnen- en buitenland. In 1855 is besloten tot een statutaire erkenning en de promotie van de leestafel tot een 'leesinrigting'. Met de uitbreiding van het Sociëteitsgebouw in 1900 kreeg de Bibliotheek er een tweede ruimte bij, de huidige Leeszaal, aanvankelijk in art-nouveau- en dertig jaar later verbouwd in de Haagse art-decostijl. De bibliotheek van De Witte behoort met ruim 30.000 boeken tot een van de grootste particuliere bibliotheken van Nederland
Het aanvullen van de collectie van de Bibliotheek vindt plaats op geleide van zwaartepunten die zijn vastgelegd in een beleidsplan van het College van Bestuur. Het zijn: voormalig Nederlands-Indië, geschiedenis, koningshuis, krijgsmacht, Den Haag, biografieën, politiek en diplomatie en Nederlandse en buitenlandse gelauwerde literatuur.
In de Leeszaal bevindt zich de Indische collectie, te weten boeken betreffende de militaire, economische en antropologische geschiedenis van het voormalig Nederlands-Indië uit de periode 1860 - 1946. Deze boeken zijn ter inzage en worden niet uitgeleend. Een speciale kast in de Leeszaal is bestemd voor boeken van de hand van en aangeboden door Witteleden. Verder staan in de diverse kasten in de Leeszaal de complete series rode - en blauwe boekjes en almanakken van studentencorpora. In de tijdschriftenkast liggen de (inter)nationale tijdschriften. In de ruimte boven het Uitleenbureau, bereikbaar via de wenteltrap, bevindt zich de Atlassenkamer. Hier bevinden zich de oudste boeken van de collectie samen met grote plaatwerken en atlassen.
Sinds 2012 is een indrukwekkend aantal schenkingen ten behoeve van de Atlassenkamer gedaan.
Voor een lange periode was de Biljartzaal op de Bel-etage naast de Gaanderij gesitueerd (de huidige Barzaal). In de tweede helft van de vorige eeuw is de Biljartzaal verhuisd naar de eerste verdieping en in Art-Deco stijl gerenoveerd. De Biljartzaal, uitgerust met zes biljarttafels en één snookertafel, is alleen toegankelijk voor Witteleden en leden van haar zusterclubs. In 1934 werd Biljartclub 'De Witte' opgericht maar al daarvoor werd er volop van de biljarttafels gebruik gemaakt. Het niveau van Witteleden loopt van beginneling tot enigszins gevorderd (libre tussen 0,2 en 2,5). Libre is de populairste spelsoort, driebanden en bandstoten komen daar ver achteraan. Voor het serieuze element volgen vele leden trouw de lessen van een professeur.
In het souterrain wordt nog steeds het traditionele kegelspel beoefend. In de zomer van 2015 is de Kegelbaan opgeknapt en verfraaid: de twee oude “kromgetrokken” banen zijn vervangen door nieuwe kunststofbanen en er pronken nu drie foto’s (2 bij 10 meter) op de muur waarbij de eerste er één is van De Witte kegelbaan begin 1900. Om niet helemaal afscheid te hoeven nemen van de oude, voor velen vertrouwde, houten (teak) banen zijn deze getransformeerd naar twee robuuste tafels waaraan het met een drankje goed toeven is. De twee kegelbanen staan voor ieder lid die graag zou willen leren kegelen of zijn/haar kegelvaardigheid wil testen tegen andere leden, ter beschikking. Behalve de tafels die hier af en toe eens een gezellige avond hebben, spelen hier ook vier kegelclubs waarvan de leden elkaar wekelijks ontmoeten en wedstrijden spelen. Met acht spelers op twee banen twintig ballen gooien kost al gauw zo’n anderhalf à twee uur. Wat het spel vooral aantrekkelijk maakt is dat men om beurten speelt en voortdurend van gesprekspartner kan wisselen. Het is zeker de moeite waard de Kegelbaan een keer te bezoeken of beter nog; een keer te gaan kegelen!
Ontdek de Sociëteit online